Tinik

tinik_kepTíz, tizenegy éves kor után – a felmérések tanusága szerint – a gyerekek egyre több esetben már önállóan interneteznek.

Ebben az életkorban ezért nehezebb ellenőrizni, ill útba igazítani a gyerekeket.

Azonban ha az Ő esetükben is odafigyelünk a szűrő program beállításán túl az alábbiakra, akkor sok gondot megelőzhetünk még ennél a korosztálynál is!

Felhasználói fiók

A számítógép használatának beállításához első lépésként célszerű külön felhasználói fiókokat hozni létre a család felnőtt és kiskorú tagjai számára. Így a számítógépet csak személyes jelszóval lehet bekapcsolni, egyúttal be lehet állítani, mely programok legyenek elérhetők a gyerekek számára – ez az úgynevezett White List – felsorolás.

felhasznaloi_fiokokB

A Szülői felügyelet

A Microsoft Windows operációs rendszerében a „Szülői felügyelet” eszközzel meghatározható, hogy a gyerekek miként használhatják a számítógépet. Megadható például, hogy mely órákban használhatják a számítógépet, milyen játékokkal játszhatnak, és milyen programokat futtathatnak.

szuloi_felugyeletB

Internetböngésző beállítása:
Közvetlenül az Internet Explorer böngészőben is beállítható a tartalomszűrés. A program menüjében így található meg az oldal, ahol a gyermekek számára beállítható, mely internetes oldalakat láthassák, avagy ne láthassák: Eszközök/Internet beállítások/Tartalom/Tartalmi tanácsadó/Engedélyezés (Tools/Internet Options/Content/Content advisor/Enable)

A böngészőkben lehetőség van arra is, hogy megnézzük milyen oldalakat látogatott a gyermekünk az internet használata során. Érdemes ezt a részt „Előzmények „ („History”) is időről időre ellenőrizni!

Közösségi oldalak

egyenifiok_kepJellemző, hogy a gyerekek 10-12 éves kortól már szeretnek jelen lenni a közösségi oldalakon is (MyVip, Iwiw, Facebook, Hi5, stb. ), jól lehet ezeket a közösségi oldalakat elsősorban felnőttek számára fejlesztették ki. Bár van olyan közösségi oldal, amelyik – a saját szabályzata szerint – 13 éves életkor alatt nem is használható.

Ennek ellenére nagyon sok gyerek nyit, vagy nyittat magának saját profilt – hiszen a virtuális életkor csak beállítás kérdése. Mint ahogyan az is csupán beállítás kérdése, hogy a közösségi oldalak jelentette veszélyek nagy részétől. Ilyen például, hogy kik láthassák a profiloldal adatait, a közösségi oldalon elhelyezett tartalmakat, képeket, posztokat, vagy a lájkolásokat.

Ezeket a beállításokat nagyon ajánlott végigjárni, mert ezek nélkül adatainkhoz, képeinkhez bárki hozzáférhet, avagy akaratlanul is hozzájárulhatunk azok üzleti célú felhasználásaihoz.


További online segítség az otthoni beállításokhoz:

A legtöbb számítógépen Microsoft különböző operációs rendszerei futnak. Ezeknek különböző típusaihoz külön internetes szolgáltatások érhetők el a család tagjainak biztonságos internethasználatához.

windows.microsoft.com/hu-HU/windows7/Protecting-your-kids-with-Family-Safety