Önszabályozás

Az MTE határozott törekvése, hogy az internet szabályozása a lehető legkisebb állami beavatkozás mellett történjen meg, és a hangsúly az önszabályozásra kerüljön. Ennek érdekében az MTE kialakította a hazai tartalomszolgáltatás etikai normáinak általánosan elfogadható rendszerét tartalmazó etikai kódexet. A vitás kérdések eldöntésére az egyesület szakmai döntőbizottságot állít fel, amelynek döntéseit az MTE tagjai magukra nézve kötelezőnek fogadják el.

Fontos számunkra, hogy az iparág maga rendezze az etikai és szakmai vitákat, és hogy az olvasók tartalommal kapcsolatos panaszait minden esetben alaposan kivizsgáljuk.

Ha olyan online cikkel, videóval vagy hangfelvétellel találkozott, amely

– Ön szerint sértő, téves információkat tartalmaz vagy etikailag problémás, és
– valamelyik tagvállalatunknál jelent meg,

Kérjük írja meg a contact KUKAC mte PONT hu címre, a következő adatok megadásával:

– A kifogásolt anyag címe,
– linkje, és
– a probléma, kifogás

megadásával.

 

Az eddigi esetekről és döntésekről az alábbiakban olvashat.

 

Korábbi önszabályozási eljárások

 

Az MTE Ad Hoc bizottságának 2015 április 13-i határozata Földes Ádámnak a Portfolio.hu-t és az Index.hu-t illető panaszával kapcsolatban. A bizottsági döntés itt olvasható.

Az MTE Ad Hoc bizottsága helyt adott Finta Edének a Tékozló Homár nevű blogot illető panaszának. Az egyesület állásfoglalását itt olvashatja.

Az MTE Ad Hoc bizottsága 2008 decemberében elmarasztalta a Mitortent.hu oldalt, mivel az megsértette a szerzői jogról szóló törvényt. A bizottság állásfoglalása itt olvasható.

2007 júniusát követően közel 25 alkalommal fordultak az MTE-hez jogi kérdéssel. A panaszbejelentéseket követően összesen egy esetben volt szükség Ad hoc bizottság felállítására. A Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete előtt Mayer Aranka a www.gondola.hu Orbán Viktor ára 30 millió forint? (elérhetőség: http://www.gondola.hu/cikk.php?szal=43292) és a Helyreigazítás (elérhetőség: http://www.gondola.hu/cikkek/55539)című cikkekkel kapcsolatban kezdeményezett eljárást az MTE Tartalomszolgáltatói Etikai Kódexe alapján.